Mákos guba

Mákos guba

Hozzávalók (kb. 50 db.):

A kovászhoz:

2 dkg élesztő,

8 dkg liszt,

1 dl tej,

 

A tésztához:

40 dkg liszt,

5 dkg porcukor,

csipetnyi só,

kevés tej,

10 dkg vaj

 

A tetejére:

10 dkg darált mák,

5-6 evőkanál méz

Elkészítés:

A langyos tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a lisztet, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem. Ezután összedolgozom a liszttel, a cukorral, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy kenyértészta keménységű legyen. Jól kidolgozom, majd tetejét liszttel meghintem, ruhával letakarom és duplájára kelesztem. A megkelt tésztából hosszú, kétujjnyi vastag rudakat formálok, és a vaj felével kikent tepsire fektetem. Félórányi pihentetés után az elő melegített, forró sütőben pirosra sütöm. A megsült rudakat szétválasztom, két-három centis darabokra vágom, és egy nagy tésztaszűrőbe teszem. Forrásban levő sós vízzel leöntöm a tésztát, majd a lecsöpögtetett gubát sorban egymás mellé teszem a maradék vajjal kikent tűzálló tálba. Soronként megszórom a darált mákkal és kevés mézzel lelocsolom. Elő melegített, forró sütőben 15-20 percig sütöm.

Ezt a tésztát nagyobb mennyiségben is meg lehet sütni, mert ha jól kiszárad, akár 3 hónapra is eltelhető, mint a morzsának való zsemle-kifli. Ha nagyon száraz, akkor felhasználás elött forró tejjel öntsük le, de ne szűrjük le. Darált dióval elkevert cukorral ugyanolyan finom, mint mákkal.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Vélemény, hozzászólás?

Specify Facebook App ID in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.